Kanada’da büyük çoğunluğu devlete ait olmak üzere 100’ den fazla üniversite bulunmaktadır. Bunların birçoğu araştırma ve eğitim alanında uluslararası saygınlık kazanmış üniversitelerdir. Dünya sıralamasında ilk yüzde olan 5 üniversitesi bulunmaktadır. Ayrıca Kanada’daki üniversitelerden alınan derecelerin Türkiye’de YÖK denklikleride bulunmaktadır.
Öğrenciler Kanada’daki üniversitelerde lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi alabilirler. Bu eğitim kurumları öğrencilere yarı zamanlı (part-time) veya tam zamanlı (full-time) sertifika ve diploma programları da sunmaktadırlar. Kanada’nın resmi dili hem İngilizce hem Fransızca olduğu için öğrenciler Kanada’da bu iki dilde de üniversite eğitimi alabilirler.
Kanada’daki üniversitelerdeki tam zamanlı öğrenci sayısı, üniversitenin bulunduğu yere, eğitim kalitesi ya da popülaritesine göre 1000 ile 35000 arasında değişmektedir. Üniversite harç ücretleri de üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermektedir. Üniversiteler genelde Eylül ile Mayıs ayları arasında açıktırlar, ancak öğretim yılı 3 dönemden oluşan üniversiteler de bulunmaktadır. Dolayısıyla öğrenciler tercihlerine göre yaz aylarında da ders almaya devam edebilirler. Bu Kanada’daki üniversitelerdeki tam zamanlı öğrenci sayısı, üniversitenin bulunduğu yere, eğitim kalitesi ya da popülaritesine göre 1000 ila 35000 arasındaysada, mesela, üniversitede lisans eğitimi alan bir öğrenci 4 yıllık bir bölümü 2.5 yıl gibi kısa bir sürede bitirebilir.
Kanada’da Türkiye’den farklı olarak tek bir merkezi üniversite sınavı yapılmamaktadır. Buna karşılık her üniversitenin kendi belirlediği öğrenci kabul şartları bulunur. Bunlar arasında yabancı öğrenciler için en önemlileri İngilizce yeterlilik seviyesi ve not ortalamasıdır. Kanada’da üniversite okumak isteyen yabancı öğrenciler ingilizce yeterlilik seviyelerini belgelemek zorundadırlar. Bunlar TOEFL,IELTS veya CAEL olabilir. Bu amaçla üniversite kabul komiteleri öğrencilerin bazı standart testleri almalarını isterler. Her okulun kabul ettiği standart testler ve istenilen minimum skorlar üniversitelerin kabul koşullarında belirtilir. Fransızca yeterlilik için Kanada’daki üniversitelerin öğrencilerden talep ettiği standart bir test tipi bulunmamaktadır. Fransızca eğitim veren her okulun kendi belirlediği Fransızca yeterlilik kriterleri geçerlidir.
Türk öğrenciler için Kanada’da üniversite okumanın cazip taraflarından biri de Kanada hükümetinin yabancı öğrencilere mezuniyet sonrası ücretli çalışma imkanı sağlamasıdır. Bu imkan Montreal, Toronto ve Vancouver gibi büyük şehirlerde 1 yıl ile sınırlandırılmışken Kanada’nın diğer tüm şehirleri için 2 ila 3 yıldır. Öğrenciler bu sayede Kanada’da okudukları bölüm ile ilgili iş tecrübesi edinme fırsatı bulabilmektedirler.
Mezuniyet sonrası çalışma programının Kanada’da iş tecrübesi kazandırmasının yanı sıra yabancı öğrenciler için sağladığı diğer bir avantaj ise öğrencilere mezuniyet sonrası çalışma izinleri dolmadan ya da dolduktan sonra çalışmakta oldukları şirketlerde daimi olarak işe başlama fırsatı sunmasıdır. Kanada’lı şirketlerde çalışmaya başlayan öğrenciler Kanada’nın bazı eyaletlerinde geçerli olan PNP (Provincial Nominee Program) adı verilen programa başvurmaya hak kazanırlar. Bunun ardından yapılacak Kanada’ya göçmenlik başvuruları ise normalde Kanada sınırları içerisinden başvurulması durumunda ortalama 2 yıl sürerken yarı yarıya azalarak yaklaşık 1 yıla düşer.
Kanada Kültür Merkezi eğitim danışmanları Kanada üniversitelerine yapacağınız başvuruların eksiksiz ve başarılı olması için öğrencilerimize her türlü hizmeti vermektedirler. Bu doğrultuda, eğitim danışmanlarımızın sizlerden okul başvurunuz ile ilgili olarak netleştirmenizi isteyecekleri bazı hususlar arasında şunlar bulunmaktadır:
Kanada’da üniversite okumak istemekteki hedefiniz nedir? Hangi alanlarla ilgilisiniz? Okul seçiminizi yaparken sizin için önemli kriterler nelerdir (örneğin niteliklerinizin okul başvuru koşullarına uygunluğu, okul eğitim imkanları, kampüs özellikleri, konaklama imkanları, okulun bulunduğu bölge, iklim özellikleri, masraflar, vs.)? İngilizce seviyeniz ne durumdadır? Okumak istediğiniz programa başlamadan önce yoğun İngilizce programlarından birine katılmayı düşünüyor musunuz? Varsa İngilizce yeterlilik test sonuçlarınız nedir? Başvuruda bulunacağınız programa göre girmeniz gereken GRE, GMAT gibi bilgi ve yetenek test skorlarınız kaçtır? Eğitim durumunuz nedir? Okul not ortalamanız kaçtır? Mezun olduğunuz okulun başarı ortalaması nedir? Başvuruda bulunduğunuz programın öğretim diline uygun olarak kişisel özgeçmişinizi (CV-Curriculum Vitae), niyet mektubunuzu, referans mektuplarınızı, vs. hazırladınız mı? Kanada’da okul ve yaşam masrafları hakkında bilgi sahibi misiniz?
 

Kanada’ya Üniversite başvurularınız için merkezimizle iletişime geçebilirsiniz.İletişim numaralarımız 0212 2529035-36 dır.